I. Köpek Uyku Düzenleri
II. Köpeklerin Ne Kadar Uykuya İhtiyacı Vardır?
III. Köpek Uykusunun Değişik Evreleri
IV. Köpekler Niçin Fazlaca Uyurlar?
V. Köpekler Yeterince Uyumadığında Ne Olur?
VI. Köpeğinizin İyi Bir Gece Uykusu Almasına Iyi mi Destek Olabilirsiniz?
VII. Köpeklerde Yaygın Uyku Bozuklukları
VIII. Köpeğiniz İçin Kolay Bir Uyku Ortamı Yaratmaya Yönelik İpuçları
IX. Geceleri Sizi Uyandıran Bir Köpekle Iyi mi Başa Çıkılır
Standart Sorulan Sorular
Antet | Özellikler |
---|---|
Köpek Uyku Düzenleri |
|
Köpeklerin Ne Kadar Uykuya İhtiyacı Var? |
|
Köpek Uykusunun Değişik Evreleri |
|
Köpekler Niçin Fazlaca Uyur? |
|
Köpekler Yeterince Uyumadığında Ne Olur? |
|
I. Köpek Uyku Düzenleri
Köpekler sırt üzeri, yan ve yüz üzeri olmak suretiyle muhtelif pozisyonlarda uyurlar. Ek olarak patilerini vücutlarının dibine sıkıştırarak ya da önlerine uzatarak da uyuyabilirler. Birtakım köpekler başlarını patilerinin üstüne koyarak bile uyurlar.
Bir köpeğin gerekseme duyduğu uyku miktarı yaşına, cinsine ve aktivite seviyesine bağlı olarak değişmiş olur. Çoğu zaman yavru köpekler erişkin köpeklerden daha çok uykuya gerekseme duyar ve ufak köpekler büyük köpeklerden daha çok uykuya gerekseme duyar. Etken köpekler de hareketsiz köpeklere nazaran daha çok uykuya gerekseme duyar.
Köpekler çoğu zaman günde ortalama 12-14 saat uyurlar, sadece birtakım köpekler 8 saat kadar azca ya da 18 saat kadar oldukça uyuyabilir. Köpekler çoğu zaman geceleri daha uzun zaman uyurlar ve gün içerisinde daha kısa şekerlemeler yaparlar.
Köpekler tıpkı insanoğlu şeklinde dört uyku evresinden geçerler. Bu evreler şunlardır:
- Sıradüzen 1: Hafifçe uyku
- Sıradüzen 2: Derin uyku
- Sıradüzen 3: REM uykusu
- 4. Sıradüzen: Uyanıklık
Köpekler zamanlarının çoğunu hafifçe uyku ve derin uykuda geçirirler. REM uykusu, köpeklerin rüya görmüş olduğu uyku aşamasıdır. Köpekler çoğu zaman uyku sürelerinin ortalama %20-25'ini REM uykusunda geçirirler.
Köpekler, insanların rüyalarında gördükleri şeylerin aynısını görürler; günlük aktiviteleri, öteki köpeklerle ve insanlarla etkileşimleri, umutları ve korkuları şeklinde.
III. Köpek Uykusunun Değişik Evreleri
Köpekler de tıpkı insanoğlu şeklinde aynı beş uyku evresini yaşarlar, sadece derin uyku evresinde bizlerden daha çok vakit geçirirler.
Köpeklerde uykunun evreleri şu şekildedir:
- Sıradüzen 1: Hafifçe uyku
- Sıradüzen 2: Yavaş dalga uykusu
- Sıradüzen 3: Derin uyku
- 4. Aşama: REM uykusu
Köpekler uykularının çoğunu 1, 2 ve 3. evrelerde geçirirler. 4. aşama uykusu bununla beraber REM uykusu olarak da bilinir ve köpekler bu evrede rüya görürler.
Köpekler çoğu zaman ortalama 90 dakikalık uykudan sonrasında REM uykusuna girerler. Toplam uyku sürelerinin ortalama %20-25'ini REM uykusunda geçirirler.
REM uykusu esnasında köpeklerin gözleri hızla hareket eder, kalp atışları ve soluk alışları artar ve kasları gevşer. Ek olarak seğirebilir ya da havlayabilirler.
REM uykusu köpeklerin fizyolojik ve psikolojik sağlığı için önemlidir. Hafızayı pekiştirmeye, öğrenmeyi geliştirmeye ve duyguları düzenlemeye destek sunar.
IV. Köpekler Niçin Fazlaca Uyurlar?
Köpeklerin oldukça uyumasının birçok sebebi vardır. En yaygın nedenlerden bazıları şunlardır:
- Enerji tasarrufu için. Köpekler, günlerinin çoğunu avlanarak ve yemek arayarak geçiren vahşi hayvanlar olan kurtlardan türemiştir. Netice olarak, köpekler etken olduklarında enerji tasarrufu yapmak için uzun zaman uyumak suretiyle evrimleşmiştir.
- Büyümek ve gelişmek için. Yavruluk döneminde köpekler günde 20 saate kadar uyurlar. Bunun sebebi uykunun gelişme ve büyüme için elzem olmasıdır. Köpekler yaşlandıkça, çoğu zaman günde daha azca saat uyurlar.
- İyileşmek ve onarmak. Uyku, vücudun iyileşmesini ve onarımını desteklemeye destek sunar. Bu nedenle köpekler çoğu zaman yaralandıktan ya da hastalandıktan sonrasında uyurlar.
- Stresten kaçmak için. Köpekler stresli ya da endişeli olduklarında daha çok uyuyabilirler. Bunun sebebi uykunun sakinlik ve emniyet hissi sağlayabilmesidir.
Bir köpeğin gerekseme duyduğu uyku miktarının yaş, cins ve aktivite seviyesi şeklinde muhtelif faktörlere bağlı olarak değişeceğini unutmamak önemlidir. Sadece bir çok erişkin köpeğin günde 12 ila 14 saat uykuya ihtiyacı vardır.
V. Köpekler Yeterince Uyumadığında Ne Olur?
Köpekler kafi uyku almadıklarında bir takım mesele yaşayabilirler, bunlardan bazıları şunlardır:
- Artan sinirlilik
- Konsantrasyon zorluğu
- Artan endişe
- Azalmış enerji
- Kaza riskinin artması
- Kilogram alımı
- Huy sorunları
Birtakım durumlarda, kafi uyku alamayan köpeklerde aşırı kiloluluk, diyabet ve kalp hastalığı şeklinde daha ciddi sıhhat sorunları da gelişebilir.
Köpeğinizin yeterince uyumadığından kaygı ediyorsanız, veterinerinizle görüşün. Köpeğinizin ne kadar uykuya ihtiyacı bulunduğunu belirlemenize destek olabilir ve uyku alışkanlıklarını iyileştirmenin yollarını önerebilir.
I. Köpek Uyku Düzenleri
Köpekler, insan uykusunun evrelerine benzer beş evreden oluşan bir dizide uyurlar. Bu evreler şunlardır:
- Sıradüzen 1: Hafifçe uyku
- Sıradüzen 2: Derin uyku
- Sıradüzen 3: Yavaş dalga uykusu
- 4. Aşama: REM uykusu
- Sıradüzen 5: Uyanıklık
Köpekler uyku zamanlarının çoğunu 1., 2. ve 3. Evrelerde geçirirler. 4. Aşama uykusu köpeklerde nispeten nadirdir ve 5. Aşama uykusu her seferinde yalnızca birkaç dakika süre gelir. REM uykusu köpekler için en mühim uyku evresidir bundan dolayı bu evrede rüya görürler.
Köpeklerin uyku düzenleri insanlardan birkaç yönden fark eder. Sözgelişi, köpekler çoğu zaman insanlardan daha kısa süreler süresince uyurlar ve gün süresince birden fazla şekerleme yapma eğilimindedirler. Köpekler ek olarak insanlardan daha derin uyuma eğilimindedir ve gürültü ya da hareket sebebiyle uyanma olasılıkları daha düşüktür.
Genel hatlarıyla, köpeklerin uyku düzenleri organik avlanma ve çöpçülük hayat tarzlarına çok uygundur. Gün süresince kısa süreler uyuyarak köpekler uyanık kalabilir ve çevrelerinin bilincinde olabilir, bu da onların tehlikeden kaçınmalarına ve yemek bulmalarına destek sunar.
VII. Köpeklerde Yaygın Uyku Bozuklukları
Her yaştan köpeği etkileyebilecek bir takım yaygın köpek uyku bozukluğu vardır. En yaygın olanlardan bazıları şunlardır:
- Uyku apnesi
- Huzursuz bacak sendromu
- Gece terörleri
- Uykusuzluk
- Parasomniler
Köpeğinizin uyku bozukluğundan muzdarip olabileceğini düşünüyorsanız, veterinerinizle görüşmeniz önemlidir. Probleminin nedenini belirlemenize ve en iyi tedavi yöntemini önermenize destek olabilirler.
Köpeğinizin iyi bir gece uykusu çekmesine destek olmak için birtakım ipuçları:
- Köpeğiniz için kolay ve sessiz bir uyku ortamı yaratın.
- Tertipli bir uyku programına bağlı kalınca.
- Köpeğinizi yatmadan ilkin aşırı egzersiz yaptırmaktan kaçının.
- Köpeğinize yatmadan ilkin kafein ya da öteki uyarıcıları vermeyin.
- Köpeğinizin rahatlamasına destek olmak için sakinleştirici bir takviye ya da feromon spreyi kullanmayı düşünün.
Köpeğinizin uyku alışkanlıkları ile alakalı herhangi bir sorunuz var ise, veterinerinizle konuştuğunuzdan güvenli olun. Köpeğinizin sıhhatli ve sevinçli kalmak için gerekseme duyduğu dinlenmeyi aldığından güvenli olmanıza destek olabilirler.
Köpeğiniz İçin Kolay Bir Uyku Ortamı Yaratmaya Yönelik İpuçları
Köpeğiniz için konforlu bir uyku ortamı yaratmak için birkaç ipucu:
- Köpeğinize evinizin sessiz bir köşesinde kolay bir döşek sağlayın.
- Yatağın köpeğiniz için doğru boyutta olduğu için ve iyi yastıklanmış olduğu için güvenli olun.
- Yatağı yerden uzak tutun ki, cereyan yapmasın.
- Yatağı bir battaniye ya da çarşafla örterek kolay bir ortam yaratın.
- Köpeğinizin yatağının yakınında sert kimyasallar ya da kokulu mamüller kullanmaktan kaçının; bunlar köpeğinizin cildini ya da solunum yollarını tahriş edebilir.
Bu ipuçlarını izleyerek köpeğinizin iyi bir gece uykusu çekmesine ve dinlenmiş ve enerjik bir halde uyanmasına destek olabilirsiniz.
Şayet köpeğiniz geceleri sizi uyandırıyorsa, problemi deşifre etmek için deneyebileceğiniz birkaç şey var.
Ilk olarak, köpeğinizin sizi uyandırmasına neyin sebep bulunduğunu belirlemeye çalışın. Wcye gitmesi mi gerekiyor? Endişeli mi yoksa sıkılmış mı? Sebebin ne işe yaradığını öğrendikten sonrasında, bunu ele almak için bir plan geliştirmeye başlayabilirsiniz.
Köpeğiniz wcye gitmesi gerektiği için sizi uyandırıyorsa, en iyi çözüm siz yatağa girmeden ilkin onları dışarı çıkarıp gereksinimlerini gidermelerini sağlamaktır. Ek olarak, gerekseme duyduklarında arka bahçeye yetişebilmeleri için bir köpek kapısı oluşturmayı da deneyebilirsiniz.
Köpeğiniz sizi endişeli ya da sıkıldığı için uyandırıyorsa, rahatlamasına destek olmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Ona sakinleştirici bir çiğneme oyuncağı vermeyi, yatmadan ilkin onunla oynamayı ya da sakinleştirici bir müzik ya da beyaz gürültü makinesi açmayı deneyebilirsiniz.
Bütün bu tarz şeyleri denediyseniz ve köpeğiniz hala geceleri sizi uyandırıyorsa, veterinerinizle görüşmek isteyebilirsiniz. Köpeğinizin geceleri huzursuz bulunmasına yol açan altta yatan bir tıbbi vaziyet olabilir.
Geceleri sizi uyandıran bir köpekle başa çıkmak için birtakım ek ipuçları:
- Eğitiminizde tutarlı olun. Köpeğinizin bir gece sizi uyandırmasına izin verirseniz, bunu yeniden yapma olasılığı daha yüksek olacaktır.
- Köpeğinizin sızlanmasına ya da havlamasına boyun eğmeyin. Şayet bunu yapmış olursanız, davranışı pekiştirirsiniz.
- Köpeğiniz için bir uyku vakti rutini oluşturun. Bu, gece için sakinleşme zamanının geldiğini öğrenmelerine destek olacaktır.
- Köpeğinizin gün içerisinde kafi egzersiz yaptığından güvenli olun. Bitkin bir köpeğin gece süresince uyuması daha ihtimaller içindedir.
Birazcık sabır ve istikrarla, çoğu zaman geceleri sizi uyandıran köpek sorununu çözebilirsiniz.
S: Köpeklerin ne kadar uykuya ihtiyacı vardır?
A: Erişkin köpeklerin çoğu zaman günde 12 ila 14 saat uykuya ihtiyacı vardır. Yavru köpekler ve yaşlı köpekler daha çok uykuya gerekseme duyabilir.
S: Köpeklerde uykunun değişik evreleri nedir?
C: Köpekler, REM uykusu ve REM dışı uyku da dahil olmak suretiyle insanlarla aynı uyku evrelerini yaşarlar.
S: Köpekler niçin bu kadar oldukça uyurlar?
A: Köpeklerin oldukça uyumasının birçok sebebi vardır; bunların içinde organik sirkadiyen ritimleri, enerji tasarrufu gereksinimleri ve rüya görme istekleri yer alır.
S: Köpekler yeterince uyumadığında ne olur?
C: Yeterince uyumayan köpeklerde sinirlilik, huzursuzluk ve konsantrasyon güçlüğü şeklinde bir takım mesele görülebilir.
S: Köpeğinizin iyi bir gece uykusu çekmesine iyi mi destek olabilirsiniz?
A: Köpeğinizin iyi bir gece uykusu çekmesine destek olmak için yapabileceğiniz birçok şey vardır; kolay bir döşek sağlamak, sessiz ve karanlık bir ortam yaratmak ve yatmadan ilkin egzersiz ve uyarıcı aktivitelerden kaçınmak şeklinde.
S: Köpeklerde yaygın uyku bozuklukları nedir?
C: Köpeklerde yaygın görülen birçok uyku bozukluğu vardır; bunlar içinde uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu ve narkolepsi bulunur.
S: Köpeğiniz için konforlu bir uyku ortamı yaratmak için verebileceğiniz ipuçları nedir?
A: Köpeğiniz için konforlu bir uyku ortamı yaratmak için birkaç ipucu:
- Köpeğiniz için doğru ebat ve biçimde bir döşek seçin.
- Yatağın kolay ve destekleyici olduğu için güvenli olun.
- Yatağınızı evinizin sessiz ve karanlık bir köşesine yerleştirin.
- Yatağı, köpeğinizin aşırı sıcak ya da aşırı soğuk olabileceği cereyanlı bölgelere yakın yerleştirmekten kaçının.
S: Geceleri sizi uyandıran bir köpekle iyi mi başa çıkabilirsiniz?
Geceleri sizi uyandıran bir köpekle başa çıkmak için birkaç ipucu:
- Köpeğiniz için tertipli bir uyku programı oluşturun.
- Köpeğinizin gün içerisinde kafi egzersiz yaptığından güvenli olun.
- Köpeğiniz için sakinleştirici bir uyku rutini oluşturun.
- Gece sizi uyandırdığında köpeğinize alaka göstermekten kaçının.
0 Yorum